Együtt élni egy népbetegséggel – a cukorbetegség megelőzése, kezelése

A diabétesz és a szív-érrendszeri betegség kockázataA világon 387 millióan szenvednek cukorbetegségben, Magyarországon ez a szám a jelenlegi 800.000-ről 2025-re várhatóan 1 millióra nő.

A cukorbetegek száma folyamatosan, évente 5-10%-kal emelkedik, 2035-re a világon várhatóan 592 millió   ember szenved majd ettől a betegségtől. De mit tehetünk a betegség megelőzése érdekében, illetve cukorbetegként mire kell odafigyelnünk a mindennapok során?

A cukorbetegség és kockázatai

A cukorbetegség, azaz a diabétesz egy krónikus – vagyis hosszan tartó, lassú lefolyású – betegség, amely akkor alakul ki, ha a szervezet nem megfelelően termeli, vagy nem megfelelően hasznosítja az inzulin hormont. Ennek következményeként a szervezet nem képes a glükóz – köznapi nevén szőlőcukor – feldolgozására, ezért a vércukor szintje megemelkedik. A betegség kialakulásának oka egyelőre ismeretlen az orvostudomány számára, de az mindenképpen elmondható, hogy az egészségtelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód és a súlyfelesleg elősegítheti a kialakulását. Míg az 1-es típusú cukorbetegség, amely nem megelőzhető, elsősorban gyermek- és fiatal felnőttkorban jelentkezik gyorsan kialakuló tünetekkel, addig a 2-es típusú cukorbetegség megelőzhető, és inkább a középkorú vagy idősebb generációra jellemző.

Mindkét típus esetén idővel szövődmények kialakulásával kell számolni, amelyek fokozatosan alakulnak ki, és ha nem figyel oda a beteg, az életminősége jelentősen romolhat, a várható élettartam is rövidülhet. A leggyakoribb szövődmények a szív- és érrendszeri megbetegedések, de jelentős létszámban érinti a betegeket a látásvesztés, a végtag amputáció és a vesebetegség is.

Mit tehetünk a megelőzés érdekében?

Érdemes a helyes életmódot és táplálkozást már egész fiatal korban kialakítani, amelynek a legfontosabb elemei az egészséges, sokoldalú táplálkozás, illetve a rendszeres testmozgás. A táplálkozásra a mai, rohanó világunkban különösen oda kell figyelni, mert hajlamosak vagyunk egészségtelen, gyorsan elfogyasztható, magasan feldolgozott ételeket enni. Helyette a zöldségeket, gyümölcsöket, magas rosttartalmú, alacsony szénhidrát- és kalóriatartalmú ételeket érdemes fogyasztani, így fenntarthatjuk ideális testsúlyunkat. Nagyon sokan – és egyre többen – végeznek ülőmunkát, miközben a rendszeres testmozgást elhanyagolják. A testmozgás természetesen nem versenysportot jelent, hanem egy fokozatosan és rendszeresen bevezetett tevékenységet, például lift helyett a lépcsőt választjuk, néhány buszmegállónyi távolságot gyalog teszünk meg, beiktatunk rendszeres napi sétát, kirándulunk, a tévénézés és számítógép használat helyett pedig a szabadtéri, közösségi programokat választjuk.

Vércukor kontroll életmódváltással és szükség esetén gyógyszeres kezeléssel.

Hatékony és biztonságos kezelési lehetőségek

Először is nagyon fontos a betegség mielőbbi felismerése, amelynek jelei lehetnek a gyakori vizeletürítés, a szájszárazság, az erős szomjúságérzés, a tartós fáradtság, a megnövekedett étvágy, látászavarok. A cukorbetegség diagnózisát követően – a személyre szabottan kialakított terápia mellett is – szükséges az életmódváltás: az étrend megváltoztatása, a rendszeres mozgás beiktatása, túlsúly esetén pedig a testsúly csökkentése. A modern készítmények a cukorbetegségek szövődményeire is pozitív hatással bírnak, például csökkenthetik a szív- és érrendszeri szövődmények kialakulásának kockázatát, amely szövődmények a cukorbetegségben szenvedőknél még mindig a legmagasabb kockázati tényezőt jelentik. Érdemes tehát odafigyelni a helyes életmódra, a folyamatosan fejlődő terápiás lehetőségekre és a személyre szabott terápia betartására.

 

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével